Πούλησε ήδη 4 εκ. κιλά μήλα ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς – Έντονη εξαγωγική δραστηριότητα για το «Ζαγορίν» 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-12-28 10:59:01
Πούλησε ήδη 4 εκ. κιλά μήλα ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς – Έντονη εξαγωγική δραστηριότητα για το «Ζαγορίν» 

Περίπου στα 4.000.000 κιλά ανέρχονται οι ποσότητες μήλων που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς στις διάφορες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Πάντως το 25% των μέχρι τώρα πωλήσεων έχει εξαχθεί στο εξωτερικό και ειδικότερα σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ο συνολικός όγκος των προϊόντων, που φέτος έχουν παραχθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, άγγιξαν τα 14.800.000 κιλά, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό το έχουν τα μήλα, ενώ ένα μέρος είναι τα κάστανα, τα αχλάδια και άλλα προϊόντα.\

Το θετικό είναι πως σε μια περίοδο που γενικά τα παραγόμενα μήλα δεν είναι πολλά φέτος, ωστόσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μπόρεσε και διατήρησε σε καλά επίπεδα τις ποσότητες μήλων που παρήχθησαν. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα, έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι δημοφιλή στην αγορά.
Παράλληλα η εξαγωγική δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού εμφανίζει κάθε χρόνο όλο και πιο δυναμικά χαρακτηριστικά με την εμβέλεια δράσης να επεκτείνεται κυρίως προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος τόνισε πως «ο συνολικός όγκος των παραγόμενων προϊόντων μας ανήλθε στα 14.800.000 κιλά, από τα οποία τα μήλα είναι τα 13.100.000 κιλά. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί τα 4.000.000 μήλα. Θεωρούμε πως οι ρυθμοί προώθησης των μήλων στην αγορά είναι ικανοποιητικοί. Άλλωστε ο κόσμος αγοράζει μήλα όλο τον χρόνο, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τα επιλέγουν και το καλοκαίρι. Επίσης τα ξενοδοχεία στις τουριστικές περιοχές μας ζητούν ικανοποιητικές ποσότητες με μήλα το καλοκαίρι γι’ αυτό και θα έχουμε ένα απόθεμα για εκείνη την περίοδο».

Πολύ καλά πάνε και οι εξαγωγές μήλων. Όπως τόνισε ο κ. Λάσκος «μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί κοντά στο 1.000.000 μήλα προς Αίγυπτο και Ισραήλ που αποτελούν πλέον μια παραδοσιακή δεξαμενή εξαγώγιμων προϊόντων.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης των προϊόντων ο κ. Λάσκος ανέφερε πως «είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Παρά το ότι φέτος τα μήλα είναι στην Ελλάδα λιγότερα, εμείς που βγάλαμε μεγαλύτερη παραγωγή και θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την τιμή, δεν το κάναμε και τις κρατάμε σε σταθερά επίπεδα».

Έτσι η τιμή πώλησης στα μήλα της καλύτερης κατηγορίας, τα extra, διαμορφώνεται στο 1,30 ευρώ το κιλό. Τα μήλα αυτής της κατηγορίας είναι στα 190-200 γραμμάρια και σύμφωνα με τον κ. Λάσκο ανέρχονται στα 9.000.000 κιλά. Επίσης οι τιμές στις άλλες χαμηλότερες κατηγορίες κυμαίνονται από τα 65 μέχρι και τα 90 λεπτά.



Ζαγορά Πήλιο